Sunduklarım & Rehberliklerim
Aidiyet Programı
Zoom Üzerinden – Çevrimiçi
Aidiyet programı, Eda Ocak tarafından geliştirilen, içerisinde dharma temelli farkındalık pratikleri olan yetişkinlere yönelik bir mindfulness programıdır. 10 Hafta sürer ve zoom üzerinden çevrimiçi gerçekleşir.
Aidiyet programının amacı birçoğumuzun derinden hissettiği ama dile getirmekte zorlandığı aidiyetsizlik yaramıza farklı perspektiflerden bakabilmek ve onunla daha bilinçli bir yerden ilişkilenmemizi sağlamak üzerinedir.
Günümüz koşullarında aidiyetsizlik ve köksüzlük geçmişe oranla çok daha fazla hissediliyor. Yaşadığımız topraklara, topluma, kültüre, atalarımıza, ailemize, partnerimize, bedenimize, işimize, yeryüzüne ve kendimize ait hissetmediğimiz için deneyimlediğimiz birçok acının sebebini ise aidiyetsizliğe bağlamıyoruz.
Eda’nın kendisinden “ Dream Work” eğitimi aldığı, “Belonging” kitabının yazarı Toko-Pa Turner,
“Keder, ölüm, yas ve yetersizlik gibi, aidiyetsizliğin de utanç verici olduğuna ve gözlerden saklanması gerektiğine inandırılmışızdır. Büyük ironi şu ki, modern kültür bir yabancılaşma salgınından muzdarip, ancak çoğumuz aidiyetsizliğimizde yalnız hissediyoruz, sanki herkes bizim dışında olduğumuz şeyin içindeymiş gibi. Ve yabancılaşma deneyimimiz hakkında sessiz kalmak, büyük ölçüde, bunun devam etmesine izin veren şeydir.” diyor.
Aidiyet Programının çıkış noktası tam da burası; aidiyetsizliği yokmuş gibi yapmayı bırakmak ve adını koyup onu dillendirmek ve onunla çalışmak… Böylelikle aslında hep buraya ait olduğumuzu hatırlamak, yaşamla daha canlı ve samimi bir bağ kurmayı yeniden öğrenmek.
Aidiyeti uyum sağlamak olarak deneyimlediğimiz bu modern zamanlarda, o boşluk hissinin sebebinin aslında bu sahte “aidiyet” olduğunu anladığımızda ne yapabiliriz? Aidiyetsizliğin temel sebeplerinden biri de uyum sağlamaya çalışırken sürgüne gönderilen parçalarımız. Uyum sağlamak adına dış dünyada kabul görmeyen özelliklerimizi sürgüne yani karanlığa göndermeyi öğrenerek kendimizden kopuyoruz, bedenimizden kopuyoruz. Eda’nın bu programı geliştirirken dikkat ettiği bir husus da bu; doğru farkındalık pratikleri ile her bir katılımcının sürgüne gönderdiği parçaları ile yeniden buluşması, yeniden kendine ve bedenine ait hissedebilmesi.
Aidiyetsizliğe dair her bir meselenin incelikle açılıp üzerine tefekkür edileceği bir program olmasına rağmen sadece entelektüel bir mesele olarak ele alamayız. Bu sebeple Eda’nın Budist öğretmenlerinden öğrendiği ve yıllardır pratik ettiği mindfulness ve meditasyon çalışmaları Aidiyet Programı’nın en önemli içeriğidir.
Ayrıca Eda, halen öğrencisi olduğu Nalanda Institute, Contemplative Psychology eğitim programında mindfulness, şefkat ve embodiment’a dayalı üç ana Budist psikoloji ekolü ve bunların çağdaş sinirbilim, psikoterapi, pozitif psikoloji, sosyal psikoloji ve stres, travma ve otonom sinir sisteminin tepkiselliğini dönüştürmeye yönelik en son araştırmalarla nasıl uyumlu olduğu konusunda kapsamlı bir anlayış geliştirdiği bu öğrenme ve pratik etme yolculuğuyla aidiyet üzerine olan eğitmenlik deneyimini çok daha kapsamlı ve derin bir yere taşımaya niyet ediyor.
Program hakkında daha detaylı bilgi almak için lütfen edaocakegitim@gmail.com adresine yazınız.